Les articulacions ens permeten la comunicació i cobrir les nostres necessitats bàsiques com traslladar-nos caminant.

Són les nostres aliades per poder fer el nostre treball, i poder també expressar-nos en la nostra vida.

El dolor articular és la resposta a diferents disfuncions de l’articulació

Si danyen   els cartílags podem tenir una lesió meniscal , si de degeneren   ho cridem artrosis , en   els tendons   quan s’inflamen hi ha tendinitis , en els músculs lesionis agudes com les lumbàlgia, si la musculatura aquesta contreta   permanentment per   massa moviments o per accidents o pel treball on es carrega massa pes o èpoques de molts estrès anímic , o   excés de sedentarisme   la musculatura s’afebleix tots aquests motius poden provocar una compressió degeneració del disc intervertebral i amb el temps una hèrnia   discal o una ciàtica que limités la nostra qualitat de vida

La salut no es manté sola cal cuidar-la com un a planta .

 

ab clínica medicina integrativa.

ab clínica disposa de metges, terapeutes i fisioterapeutes, que realitzen diagnòstics holístics del pacient juntament amb tècniques de radiologia avançada en la nostra clínica, i després proposen teràpies naturals on els nostres metges de família , medicina interna, especialistes en rehabilitació i acupuntura, estan especialitzats en teràpies integratives naturals, plantejar les ajudes necessàries pari trobar salut a través de substàncies naturals i químiques si ho precisa cada cas, com a teràpies de medicaments de fitoteràpia i homeopatia tant orals o amb substàncies injectades.

També amb teràpies per al cos com el massatge rítmic ,acupuntura alemanya , infiltracions amb productes naturals , igual que molts esportistes d’elit utilitzen i combinen medicina química i medicina natural, això és medicina integrativa, també és necessari revisions de la nutrició que és d’on obtenim l’energia i dels ritmes de la vida.

 

L’ artrosis i l’osteoporosi  són dos tipus de problemes ossis i articulars que afecten principalment a la columna vertebral, genolls i maluc. Naturalment formen part del procés natural de l’envelliment cap al nostre cos, endarrerint aquest procés d’envelliment o oxidació.

L’ artrosi

“ Què és l’oxidació cel·lular en les articulacions”?

És la degeneració de les articulacions. El cos com a resposta a aquesta deformació articular provoca dolor, rigidesa, per evitar majors deterioracions. Hem d’entendre que el cos tendeix a la salut i que busca la millor solució dins de les possibilitats existents segons edat,  i malalties de base com la diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia i dificultats en la microcirculació.

Quan pitjor circulació tinguem en el nostre cos, les nostres cèl·lules musculars, cartílags, ossos, tindran un dèficit de nutrients per mantenir les cèl·lules  en bon estat. A aquesta situació la podríem anomenar “oxidació articular” o “envelliment cel·lular.

L’absorció dels aliments depèn del nostre intestí prim i aquesta de la qualitat de la flora bacteriana intestinal.

Avui dia, existeixen moltes intoleràncies a aliments  que generen inflamacions cròniques en l’intestí, provocant a la llarga,  una mal-nutrició de les nostres cèl·lules. En aquest sentit, hem de cuidar la nostra alimentació.

Millorem l’artrosi al millorar la nostra alimentació i microcirculació (Antiaging).

Així doncs, la degeneració articular o artrosis, va a dependre de cuidar la nostra circulació o oxigenació cel·lular i del nostre sistema digestiu, o dit d’una altre manera. Ja que com hem dit, el cos té capacitat de regeneració o acte de curació (vis natura medicatrix)…

Tractaments per millorar l’oxigenació cel·lular i com resultat final: les nostres articulacions.

El que hauríem d’intentar evitar:

L’ús crònic de paracetamol, “Ibuprofeno”, indometacina i diferents antiinflamatoris no esteroideus, són fàrmacs que augmenten el nostre envelliment cel·lular, especialment a nivell hepàtic i renal. Haurien d’utilitzar-los de manera limitada en el temps, no sent aquesta la primera elecció per tractar el dolor d’una malaltia crònica com l’artrosi i l’osteoporosi.

Hàbits i tractaments per millorar les nostres articulacions.

És necessari potenciar la salut dels nostres òrgans vitals com són el fetge, el ronyó i l’intestí, millorar la nostra microcirculació i construir, des de la nostra voluntat, hàbits físics i psicològics que ajudin al cos a la seva capacitat de regeneració.

Practicar exercici físic és també un factor important per generar salut en les nostres articulacions, ja que el moviment afavoreix el benestar articular.

Caminar, és una magnífica elecció. Exercicis  suaus en l’aigua, ioga, tai chi, euritmia higiènica. En el nostre centre disposem d’una escola de Reeducació postural que permet personalitzar segons cada persona i malaltia o dolència exercicis òptims per enfortir la musculatura en favor de les articulacions de a columna vertebral, cervical, lumbar, genolls i maluc.

Escola de reeducació postural.

La reeducació postural tracta del sistema múscul-esquelètic des d’un punt de vista global, fent també recalcament en la respiració i en tècniques de relaxació, afavorint el concepte d’entrenament múscul- esquelètic aportant major qualitat de vida.

Més ajudes al dolor.

 • Massatges manuals:
 • Massatge rítmic.
 • Massatge ayurvèdic.
 • Euritmia higiènica (moviments corporals energètics).
 • Auriculo-acupuntura.
 • Ozó-teràpia (desinflama els teixits.
 • Nutrició e intoleràncies alimentàries.
 • Teràpies biorreguladores (Teràpia nueral-acupuntura alamana).
 • Osteopatia ayurvèdica (Muri abhyanga).
 • Hidroteràpia – balceoteràpia.
 • Antiaging intestinal.
 • Aplicacions externes de plantes medicinals ( amb olis mèdics i emplastres de plantes).
 • Teràpia de la veu (el so de les nostres paraules canvia el ritme de la nostra vida i de la nostra circulació).
 • Art-teràpia (l’art relaxa la nostra ment i la nostra musculatura).

Artrosis

Ajudes al cartílag i tendons.

En el cartílag de les nostres articulacions és on apareix els inicis de degeneració i de l’envelliment.

En les primeres fases de degeneració, els tractaments manuals de plantes medicinals i mesures nutricionals exerceixen bons efectes terapèutics. Quan tenim el cartílag o els tendons molt danyats, però no trencats, podem aplicar medicaments biorreguladors injectats, l’ozó-teràpia i els anomenats factors de creixement.

Els factors de creixement són cèl·lules que s’obtenen de la sang del pacient i una vegada injectades a la zona malalta produeixen efectes de regeneració en el cartílag, en els tendons, en els músculs i en els ossos. Aquesta tècnica s’inicià gràcies als premis Nobel de 1986 Stanley Cohen i Rita Levi-Montalcini.

L’ osteoporosi

L’osteoporosi és la pèrdua de massa òssia però també és la pèrdua de l’estructura que té l’ós en forma de xarxa.

Diversos estudis mèdics (meta anàlisis), realitzats en el 2010, han demostrat que els fàrmacs moderns que hem administrat des dels anys 95 augmenten la massa òssia però desestructuren la xarxa òssia, fent que l’os no mantingui la fortalesa esperada.

Això ens porta als tractaments orals de calci, magnesi, fòsfor, seleni, coure i zinc, a través de l’alimentació o de nutrients en forma de pastilles o de sèrums intravenosos, així con l’ús de la vitamina D i l’hàbit de prendre el sol, al costat de l’exercici físic periòdic.

En casos d’osteoporosi avançada podem utilitzar camps magnètics, ozó teràpia (que milloraria també la microcirculació de l’ós), factors de creixement, vertebropàstia (aplicació de ciments amb microcirugia, per exemple les vertebres).

El per que del dolor

Ha d’agrair el seu dolor. És un senyal d’alarma. La seva funció, encara que no ho sembli, no és molestar-li, sinó protegir-li.
Tal com una alarma antiincendis protegeix la seva llar dels incendis, el dolor li adverteix que alguna cosa anormal i potencialment perillós ocorre dins del seu organisme.
Si la seva alarma antiincendis de casa sonés, no se li ocorreria desconnectar-la: buscaria l’origen de l’incendi perextingir-ho.
De la mateixa manera, no s’ha d’emmascarar el seu dolor amb fàrmacs. Cal buscar i resoldre les seves causes perquè no torni a ocórrer o danyar més l’organisme. Aquesta és la missió del seu doctor.

El dolor de la columna vertebral (Cervical, dorsal i lumbar)

El dolor cervical, dorsal i lumbar (conegut com a lumbàlgia) és un problema que afecta al 80% de la població en algun moment de la seva vida. El 40% de la població de mes de 50 anys té una protrusió lumbar o cervical.

 

Els dolors aguts normalment estan associats a contractures musculars fortes que limiten la nostra mobilitat. Aquests dolors poden ser desencadenats per esforços físics indeguts per a la nostra constitució, per mals hàbits posturals, sedentarisme,
sobrepes, i naturalment cada persona és una individualitat amb genètiques diferents.

Quan un dolor sobrepassa els 15 dies o un mes d’evolució, hem de començar a pensar que tenim una mica més que una contractura i és obligat anar al metge i fer exploracions dins del diagnostico per la imatge com la RMN (Ressonància
Magnètica Nuclear ) que és la prova especifica per poder valorar com estan les articulacions òssies i el que és més important, les parts anomenades “toves” (músculs, tendons i discos intervertebrals) on podem diagnosticar l’aixafament del disc intervertebral diagnosticant protrusions o hèrnies discals que poden estar comprimint els nervis (o arrels nervioses), que normalment són els responsables del dolor.
Quan aquesta compressió del nervi és molt important podem tenir dolor irradiat cap a l’espatlla, cap a tot el braç o en el cas
de les extremitats inferiors, cap a la cama, fins al peu. A aquest esdeveniment àlgic li anomenem ciàtica.

La ciàtica

Quan tenim un dolor irradiat cap al braç o cap a la cama durant més d’un mes no podem posposar més temps la visita al metge. Els antiinflamatoris i relaxants musculars que hem pres, si no han fet efecte en un mes és més improbable que aconsegueixin l’efecte terapèutic desitjat i necessitarem d’altres teràpies afegides que la medicina integrativa pot aportar.

Tractament pels dolors de columna vertebral

L’ús d’analgèsics i antiinflamatoris crònic és un dels factors d’augment de la nostra oxidació o envelliment d’òrgans vitals com el ronyó, artèries i cervell, sent desaconsellable mantenir per llargs períodes (1-2 mesos) l’ús d’aquests medicaments de forma diària.
Quan iniciem un tractament en medicina integrativa proposem iniciar-ho amb medicaments i dietes antioxidants alhora que aconsellem, segons el cas, tractaments d’acupuntura, massatge rítmic, etc. Personalitzant així cada tractament, ja que cada ésser humà és un cas diferent, fugint dels protocols, que lluny de ser un tractament segur són (moltes vegades) tractaments estandarditzats que no pot donar una sortida única per a cada individu.

No hi ha dubte que en alguns casos serà necessària la cirurgia. Parlant de la patologia de la columna vertebral o del raquis no
s’ha de realitzar cirurgia en la columna vertebral en mes d’un 10% dels casos. Avui dia tant traumatòlegs com a cirurgians eviten la cirurgia com a primera opció i ofereixen tractaments mèdics no invasius obrint la porta als tractaments contemplats des de la Medicina Integrativa

Teràpies alternatives pel tractament dels dolors de la columna vertebral

Entre aquestes teràpies alternatives aportades per la medicina integrativa podem trobar:
Teràpies manuals: (massatge ayurvèdic i massatge rítmic (creat per la Dra. Ita Wegman)
Tècniques de microestiraments (com el mètode Feldenkrais),
Tècniques informatitzades on la persona constata a través d’un programa informàtic la seva capacitat de relaxació, on pot observar la seva milloria en el aprenentatge de relaxar la seva musculatura, biofeedback i tècniques de relaxació amb el mètode de la “coherència cardíaca”.

Una altre gran àrea de tractaments utilitzats són:
•L’acupuntura i la auriculoacupuntura (en l’orella) per al maneig del dolor neuràlgic.
•Les teràpies amb infiltracions de medicaments biorreguladores (iniciades per Dr. Reckeweg), de plantes medicinals,l’experiència de les quals es va iniciar en 1972 en els esportistes de les olimpíades de Munich, sense tenir cap efecte secundari.
•També s’empra la infiltració amb ozó, que ha demostrat una gran eficàcia en el tractament dels dolors vertebrals i neuràlgics. Sent exempta, també, d’efectes secundaris.
•Els factors de creixement, que resulten de l’extracció de cèl·lules de la sang del pacient que van a procedir a una reparació dels teixits danyats, és una altra tècnica molt utilitzada per al tractament d’aquestes patologies. Aquesta tècnica neix de Stanley Cohen i Rita Levi-Montalcini (premis Nobel de medicina de 1986.) descobrint què cèl·lules són les responsables de la reparació dels teixits (donis d’un simple cort amb un ganivet a un trencament fibril·lar important). Des del 1998 es va començar a emprar a
nivell de dentistes, després en traumatologia, oftalmologia, ulceres varicoses, etc. per poder reparar amb major velocitat ferides que no estan tenint una bona curació.

Aquest tractament també manca d’efectes secundaris.

Quan superem la fase del dolor que fem?

Per millorar i mantenir la nostra salut de la columna vertebral necessitem reeducació de la nostra postura, tonificació de la musculatura, tècniques de relaxació, tècniques d’estirament muscular, millorar la nostra qualitat de somni fins que tinguem la sensació de despertar-nos amb la sensació de “somni reparador” sense sentir-nos cansats.

En cas de tenir problemes digestius, especialment restrenyiment hem d’actuar sobre aquest desequilibri intestinal.

 

El per què del dolor

Ha d’agrair el seu dolor. És un senyal d’alarma. Laseva funció, encara que no ho sembli, no és molestar-li, sinó protegir-li.
Tal com una alarma antiincendis protegeix la seva llar dels incendis, el dolor li adverteix que alguna cosa anormal i
potencialment perillós ocorre dins del seu organisme.
Si la seva alarma antiincendis de casa sonés, no seli ocorreria desconnectar-la: buscaria l’origen de l’incendi perextingir-ho.
De la mateixa manera, no s’ha d’emmascarar el seu dolor amb fàrmacs. Cal buscar i resoldre les seves causesperquè no
torni a ocórrer o danyar més l’organisme. Aquesta és la missió del seu doctor.
El dolor de la columna vertebral (Cervical, dorsal i lumbar)
El dolor cervical, dorsal i lumbar (conegut com a lumbàlgia) és un problema q afecta al 80% de la població en algun moment
de la seva vida. El 40% de la població de mes de 50 anys té una protrusió lumbar o cervical.

Els dolors aguts normalment estan associats a contractures musculars fortes que limiten la nostra mobilitat. Aquests dolors
poden ser desencadenats per esforços físics indeguts per a la nostra constitució, per mals hàbits posturals, sedentarisme,
sobrepès, i naturalment cada persona és una individualitat amb genètiques diferents.
Quan un dolor sobrepassa els 15 dies o un mes d’evolució, hem de començar a pensar que tenim una mica més que una
contractura i és obligat anar al metge i fer exploracions dins del diagnostico per la imatge com la RMN (Ressonància
Magnètica Nuclear ) que és la prova especifica per poder valorar com estan les articulacions òssies i el que és més
important, les parts anomenades “toves” (músculs, tendons i discos intervertebrals) on podem diagnosticar l’aixafament del
disc intervertebral diagnosticant protrusions o hèrnies discals que poden estar comprimint els nervis (o arrels nervioses), que
normalment són els responsables del dolor.
Quan aquesta compressió del nervi és molt important podem tenir dolor irradiat cap a l’espatlla, cap a tot elbraç o en el cas
de les extremitats inferiors, cap a la cama, fins al peu. A aquest esdeveniment àlgic li anomenem ciàtica

 

Hernia-discal

La Ciàtica

Quan tenim un dolor irradiat cap al braç o cap a la cama durant més d’un mes no podem posposar més temps la visita
al metge. Els antiinflamatoris i relaxants musculars que hem pres, si no han fet efecte en un mes és més improbable que
aconsegueixin l’efecte terapèutic desitjat i necessitarem d’altres teràpies afegides que la medicina integrativa pot aportar

Tractaments pels dolors de columna vertebral

L’ús d’analgèsics i antiinflamatoris crònic és un dels factors  d’augment de la nostra oxidació o envelliment d’òrgans vitals
com el ronyó, artèries i cervell, sent desaconsellable mantenir per llargs períodes (1-2 mesos) l’ús d’aquests medicaments de
forma diària.
Quan iniciem un tractament en medicina integrativa proposem iniciar-ho amb medicaments i dietes antioxidants
a l’hora que aconsellem, segons el cas, tractaments d’acupuntura, massatge rítmic, etc. Personalitzant així cada
tractament, ja que cada ésser humà és un cas diferent, fugint dels protocols, que lluny de ser un tractament segur són
(moltes vegades) tractaments estandarditzats que no pot donar una sortida única per a cada individu.

No hi ha dubte que en alguns casos serà necessària la cirurgia.
Parlant de la patologia de la columna vertebral o del raquis no s’ha de realitzar cirurgia en la columna vertebral en mes d’un
10% dels casos. Avui dia tant traumatòlegs com a cirurgians eviten la cirurgia com a primera opció i ofereixen tractaments
mèdics no invasius obrint la porta als tractaments contemplats des de la Medicina Integrativa.

Teràpies alternatives pel tractament dels dolors de la columna vertebral

Entre aquestes teràpies alternatives aportades per la medicina integrativa podem trobar:
•Teràpies manuals: massatge ayurvèdic i massatge rítmic (creat per la Dra. Ita Wegman)

•Tècniques de microestiraments (com el mètode Feldenkrais)

•Técniques informatitzades on la persona constata a través d’un programa informàtic la seva capacitat de relaxació, on pot observar la seva milloria en el aprenentatge de relaxar la seva musculatura, biofeedback i tècniques de relaxació amb el mètode de la “coherència cardíaca”.

Una altre gran àrea de tractaments utilitzats són:
•L’acupuntura i la auriculoacupuntura (en l’orella) per al maneig del dolor neuràlgic.

•Les teràpies amb infiltracions de medicaments biorreguladores (iniciades per Dr. Reckeweg), de plantes medicinals, l’experiència de les quals es va iniciar en 1972 en els esportistes de les olimpíades de Munich, sense tenir cap efecte secundari.

•També s’empra la infiltració amb ozó, que ha demostrat una gran eficàcia en el tractament dels dolors vertebrals i neuràlgics. Sent exempta, també, d’efectes secundaris.

•Els factors de creixement, que resulten de l’extracció de cèl·lules de la sang del pacient que van a procedir a una reparació dels teixits danyats, és una altra tècnica molt utilitzada per al tractament d’aquestes patologies.

Aquesta tècnica neix de Stanley Cohen i Rita Levi-Montalcini (premis Nobel de medicina de 1986.) descobrint què cèl·lules són les responsables de la reparació dels teixits (donis d’un simple cort amb un ganivet a un trencament fibril·lar important). Des del 1998 es va començar a emprar a nivell de dentistes, després en traumatologia, oftalmologia, ulceres varicoses, etc. per poder reparar amb major velocitat ferides que no estan tenint una bona curació.

Aquest tractament també manca d’efectes secundaris.

Quan superem la fase del dolor. Que fem?

Per millorar i mantenir la nostra salut de la columna vertebral necessitem reeducació de la nostra postura, tonificació de la
musculatura, tècniques de relaxació, tècniques d’estirament muscular, millorar la nostra qualitat de somni fins que
tinguem la sensació de despertar-nos amb la sensació de “somni reparador” sense sentir-nos cansats.
En cas de tenir problemes digestius, especialment restrenyiment hem d’actuar sobre aquest desequilibri intestinal