La Fitoteràpia utilitza els olis essencials de les plantes per guarir.

Les essències són com una substància orgànica completa i diferenciada, que caracteritza cada planta aromàtica. La seva acció terapèutica s’efectua a un nivell elevat i subtil, exercint a més de l’efecte fisiològic, un efecte ràpid sobre la ment i les emocions.

La Aromaterapia no és una tècnica de treball nova, és tan antiga com la humanitat, però és nova si considerem que els seus preparats poden aplicar-se tant per via externa com a interna per al tractament de malalties. Segons René Maurice Gattefossé , considerat pare de la Aromaterapia, els olis essencials són d’ús extern, però la seva rapidesa de penetració, fan que actuïn en els òrgans subjacents a les zones on es fa la seva aplicació tòpica. Els olis essencials, s’utilitzen a través del massatge, inhalacions i banys.

Que és un oli essencial?

L’oli essencial és l’extracte obtingut en sotmetre a l’essència continguda en la planta aromàtica a una destil·lació al vapor d’aigua, en un alambí; o sigui, és l’essència destil·lada. L’oli essencial aquesta format per un 100% de molècules aromàtiques. Aquestes substàncies són molt difícils d’imitar, sobretot els olis essencials de flors. Darrere d’un oli essencial aquesta l’ànima de la planta, amb tota la seva saviesa, la seva força vital, per això cal usar l’oli essència pur, perfectament definit i obtingut mitjançant una destil·lació. En moltes ocasions s’ignora que una “substància aromàtica” no és sempre, pel simple fet de tenir olor, un oli essencial.
El poder de l’olfacte és molt important, en uns segons, una olor ens pot transportar molts anys enrere i recordar-nos vivències que crèiem oblidades; per tant, aquest mètode també és efectiu a nivell psicològic, a causa del seu gran poder desinfectant i regenerador de l’energia vital.