QUÈ SÓN LES FRICCIONS RÍTMIQUES?

Les friccions rítmiques segons la Dra. Ita Wegman neixen en els anys 1920, en el si d’hospitals suïssos. La Doctora Wegman va partir de l’observació dels seus pacients i de la millora que mostraven en les seves condicions generals (circulatòries, respiratòries, metabòliques, de moviment, psíquiques i d’atenció) després d’actuar amb manipulacions més o menys profundes dels teixits.

Es tracta de manualitats executades de forma lleugera, amb la finalitat d’aplicar un ungüent, pomada o oli en una part del cos, a tot el cos o en els òrgans. La suavitat i lleugeresa de les friccions rítmiques permeten que les puguin rebre també pacients amb molt de dolor, molt febles, enllitats, nens i ancians.

QUÈ ÉS EL MASSATGE RÍTMIC?

El massatge clàssic pressiona, pasta i manipula els músculs i articulacions.
El Massatge Rítmic són un conjunt de manualitats lleugeres, fluides i precises, que donen respir als teixits en diferents plans, augmentat així la seva oxigenació i el seu flux sanguini. Succiona molt suaument amb moviments rítmics equilibran els fluids de l’organisme, com són la circulació dels gots sanguinis i del sistema limfàtic, descontracturant també tota la musculatura i les articulacions.
A nivell subtil el Massatge Rítmic ajuda també a nivell anímic augmentant el nivell d’endorfinas així com millorant l’equilibri del sistema neurovegetatiu simpàtic i parasimpàtic que són semblats al nostre accelerador i al nostre fre.
Si els 2 actuen equilibrant-se ens trobem en la situació que cridem coherència anímica i física.

El Massatge Rítmic estaria indicat per a pacients amb:

 • Contractures musculars, dolors vertebrals i articulessis.
 • Malalties vasculars i limfàtiques afavorint tots els processos d’eliminació digestiu i renal.
 • Problemes respiratoris on el sistema simpàtic i parasimpàtic poden conduir a les malalties d’espasme bronquial.
 • Estrès i l’ansietat
 • Tractaments post i pre operatoris per vitalitzar als pacients sotmesos a un gran estrès mèdic.
 • Patologies al·lèrgiques ajudem a crear un ritme d’eliminació i un ritme del sistema neurovegetatiu : simpàtic i parasimpàtic.
 • Problemes d’insomni.

Fricciones

Com saber si una persona està en coherència el seu sistema simpàtic i parasimpàtic?

Es realitza una prova indolora basada en el mesurament de la freqüència cardíaca i respiratòria que ens mostra la coherència o l’equilibri o desequilibri d’aquests sistemes. Podent també ensenyar al pacient un procés de reeducació a través de la millora del seu ritme respiratori, ritme de vida que comença a canviar a través del Massatge Rítmic.

En el Massatge Rítmic s’apliquen també olis de massatge amb plantes medicinals segons constitució i necessitat de cada persona la durada del tractament és de 25 minuts amb un repòs de 30 minuts on el pacient ha de centrar-se en la seva respiració o en una idea positiva perquè tots els processos de reparació s’hagin engegat i es potenciïn més.

TRACTAMENTS

Fisioteràpia per al dolor muscular i articular:

 • Massatges, teràpia manual, teràpia facial, hidroteràpia, vacumterapia.
 • Friccions rítmiques.
 • Drenatge limfàtic manual.
 • Tractament de l’ansietat i de l’estrès a través de la coherència cardíaca.
 • Fisioteràpia en domicili, hospital o residència.