La medicina vascular és l’especialitat mèdica que s’ocupa de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels pacients que pateixen patologies vasculars, arterials, venoses, limfàtiques o de la microcirculació.

El metge vascular, té una formació molt especialitzada en les exploracions vasculars funcionals, i entre elles el maneig del Ecodoppler. Aquestes exploracions, no invasives, són molt essencials en el diagnòstic de les malalties vasculars.

A Espanya no existeix l’especialitat universitària de Medicina Vascular com en altres països d’Europa on hi ha una especialitat quirúrgica i una especialitat mèdica de Medicina vascular.
La medicina vascular agrupa, la patologia arterial, la flebología, la lingología i les malalties de la microcirculació.

Què són les varius?

Les varius són venes amb alteracions que dificulten el correcte flux sanguini cap al cor.
Apareixen més freqüentment en les extremitats inferiors, encara que poden ser localitzades en qualsevol vena del cos.
Al principi es reconeixen per la col·laboració blavosa que apareix a la pell. A mesura que s’aguditza el problema la pell es transforma, seguint en relleu el recorregut de la vena.
Les varius es manifesten amb els següents símptomes:
– Dolor poc intens però constant i sensació de calor. A l’estar molt temps dempeus s’accentua més aquest símptoma.
– Sensació de cames adormides, formigueig i rampa nocturns.
La intensitat dels dolors no és proporcional a la gravetat de les afeccions.
Les persones que presenten varius petites sovint pateixen més que les persones amb varius en estat més avançat.
Aproximadament 2,5 milions de persones pateixen de varius a Espanya, a mesura que augmenta l’edat aquest problema s’accentua, afectant més a dones que a homes.
Com funciona el sistema venós?
Les venes porten la sang, amb poc oxigen i carregada de deixalles orgàniques que provenen de tot el cos, cap al cor i els pulmons.
A diferència de les artèries, que sí que tenen parets musculars, les venes són incapaços d’impulsar la sang per si mateixes.
Perquè la sang circuli des de les extremitats inferiors fins al cor, es necessita un sistema de bombament de vàlvules que no permeti el retorn.
Les cames tenen una xarxa de venes superficials, profundes i de comunicació, passant sobre i entre músculs i estan proveïdes de vàlvules que impedeixen el retorn de la sang.

Quan apareixen la VARIUS?

Les varius es produeixen quan hi ha una disfunció en la col·laboració entre la xarxa de venes, el dispositiu de bombament i les vàlvules. Quan el retorn sanguini de les cames al cor és insuficient, es crea una acumulació de sang i un augment de la pressió de les venes. En aquesta situació, les venes superficials es dilaten i es transformen. Si no es comença cap tractament, es pot presentar una insuficiència.

FACTORS DE RISC

– Predisposició hereditària.
– Sedentarisme
– Embaràs
– Obesitat
– Edat
– Tabac.